Bokblogg: «Tørst» av Ellisiv Lindkvist

Denne bokomtalen har allerede en rekke feil. Den største er at jeg har klart å glemme boken jeg leste for noen måneder siden i Tromsø. Så jeg skriver utfra det jeg husker jeg tenkte etter at jeg hadde lest den. Denne posten er også ment som et spark bak til meg selv, slik at jeg kanskje får lyst til å blogge mer.

Jeg var heldig å få tilsendt Ellisiv Lindkvist sin roman ”Tørst” (Cappelen Damm), for å blogge om den. Jeg sa ja fordi vi kjenner hverandre litt, og jeg sier ikke akkurat Nei når forfatteren selv spør om jeg vil lese og anmelde den. Jeg har ikke lest Ellisiv sin første utgivelse, så å lese romanen hennes uten å vite hvordan hun faktisk skriver syntes jeg var interessant. Nå skal det sies at jeg alltid har et nervøst forhold til det å lese tekster av folk jeg kjenner. Det er fordi jeg er redd for at mitt inntrykk av forfatteren kommer til å forandre seg når jeg treffer eller snakker med han/henne etter at jeg har lest den. En enkel grunn til dette er at jeg tenker dette: Hvordan i all verden får du det til? Vær så snill og ikke putt meg i din neste roman hahahaok?

På baksiden av romanen står det:
” De to venninnene Kristin og Verena vokser opp i Knønes i Nord-Norge. Senere skilles deres veier, før de møtes igjen i Oslo mange år senere.

De bærer begge på drømmen om et annet liv enn det de kunne få i Knøsnes. Felles for dem er at det innebærer kunstnerdrømmen. I møte med livet slynges de inn i andre baner enn de selv kanskje så for seg, uten at de gir opp verken drømmen om – eller kontrollen over – livet.
Lindkvist skriver intelligent og skarpt om livene våre, slik de er her og nå. De mest naturlige sammenlikningene finner vi i en Mara Lee i Sverige, eller en Vigdis Hjorth i generasjonen over her hjemme.

Tørst er en bred og ambisiøs roman om en ny generasjon kvinneskjebner. ”

Jeg husker at det gikk opp for meg at dette var første gangen jeg leste om to jenter som oppdaget sin seksualitet sammen. Av en eller annen grunn har jeg altså ikke lest noe som dette, og det var helt nytt. Fortellerstemmen, den av og til korte men presise måten å få ting til å skje gjorde at jeg glemte hvem forfatteren var og bare leste. Når jeg ikke lenger tenker over at det er faktisk en forfatter som har skrevet dette, så er det en bra bok. Jeg lo flere ganger, særlig mens Kristin og Verena gikk gjennom tenåringsfasen og var tørst på ALT.

Jeg trodde på det som ble fortalt, dialogene var troverdig og på et tidspunkt tenkte jeg at denne romanen må jo bli nominert til en eller annen pris. For det er ikke bare humor der, det handler om depresjon og om å finne seg selv. Det er jo alltid vanskelig for oss jenter, vi finner oss selv på nye mentale steder hver dag (dette var mitt utsagn, ikke fra romanen, mind you).

Jeg vet ikke helt hva handlingen var da jeg satt med klump i halsen og tenkte ”nå ble det mange følelser her”, men jeg vet at romanen inkluderte meg og fikk meg til å tenke. Jeg følte at jeg ble litt bedre kjent med Verena, som også blogger. Det var så mange ting jeg kunne kjenne meg igjen i at jeg måtte leser noen sider flere ganger fordi jeg likte dem så godt. Jeg visste til og med om bloggene som ble referert til i romanen! Bare synd at den faktisk hadde slutt, den kunne godt vært litt lenger.

Tørst burde leses av flere. Den burde leses av mange. Kjøp her.

 

Oda Bhar beskrev nok best på twitter det jeg tenkte etter at romanen var over:

bharfot:  Har lest ut fine, underholdende og litt såre «Tørst». Er nå ganske nysgjerrig på hvor mange hemmelige blogger @Lindkvists har.08.12.11 14.35
Related Posts with Thumbnails

4 kommentarer | Skriv en kommentar

  1. […] Er nå ganske nysgjerrig på hvor mange hemmelige blogger @Lindkvists har.08.12.11 14.35 Les hele bloggposten her. anmeldelser, blogg, Ellisiv Lindkvist, roman, skjønnlitteratur, […]

  2. […] Er nå ganske nysgjerrig på hvor mange hemmelige blogger @Lindkvists har.08.12.11 14.35 Les hele bloggposten her. Share anmeldelser, blogg, Ellisiv Lindkvist, roman, skjønnlitteratur, […]

  3. Tørst! Nå fikk jeg lyst til å kjøpe boken:)

  4. Johanne: Do it! Det er VERDT det.

Skriv en kommentar

Elisabeth Iskrem

Ta kontakt? Mail meg på elisabethic@gmail.com

Kategorier: