Jeg skal gi deg litteraturstudent, jeg.

Noe sier meg at jeg er blitt en litteraturstudent. Jeg liker å tro at jeg har et noenlunde ok vokabular, men det var før jeg hadde min første time i Epikk og Drama. Plutselig er det nye ord på banen. Jeg løper etter dem, prøver å få et tak, men så hopper de tilbake til foreleseren og jeg fikk ikke med meg hva som skjedde.

I fjor spurte jeg mye. I metodekurset ble de nye ordene kastet på meg, og når jeg prøvde å spørre foreleseren hva de faktisk betydde fikk jeg gult kort (det er overraskende at jeg som kan så lite om fotball har valgt å bruke den slags formuleringer). Som litteraturstudent er det mange forelesere som forventer at du skal vite hva alle De Kompliserte Latininspirerte ordene betyr, selv om de faktisk kan forklares på Norsk Anno 2011. Kan man bruke disse ordene, helst i et hypotetisk spørsmål til foreleseren og medstudenter, uten å måtte forklare hva man selv spør om, er man trygg. Det visste jeg ikke da, og mot slutten av kurset sa foreleseren til meg ”Kan du ingenting du hehehehe?”. Hjernen min krøllet seg sammen i fosterstilling.

Før du leser videre, jeg følte meg som Kuzco i det han skjønte han var en llama. Action:

Min første opplevelse med Epikk (nytt ord), var at foreleseren sa at vi skulle lese sanger fra Odysseen og Iliaden. Men først skulle vi analysere Ødipus. Det eneste jeg kunne bidra med i den timen, var at jeg visste hva Ødipuskomplekset var for noe. Og så kom ordene: Temporal plassering. Synkroni. Anakroni. Analepse. Prolepse. Singulativ. Anaforisk. Iterativ. Fokalinstans. Metrum. Heksameter.
The list goes on.

Dette var bare begynnelsen. Jeg har to kurs til, og ordene blir ikke akkurat enklere. Wikipedia og jeg ble bestevenner. Til slutt tok jeg mot til meg og spurte om forklaringer på ord jeg ikke skjønte, og hver eneste gang jeg fikk et svar tenkte jeg ”Jammen, hvorfor sa du ikke bare det FØRST?!”.
For man kan ikke si ”vers” når man kan si ”vinje”, og man kan ikke si ”vers” når man kan si ”strofe”. Hva har det stakkars verset gjort galt?!
Ikke få meg til å klage over hva ”fantastisk litteratur” er en gang. Det er visst ikke bare gode bøker, det betyr så mye mer enn bare det. Bare la oss si at jeg er en litteraturstudent.

Related Posts with Thumbnails

6 kommentarer | Skriv en kommentar

 1. ziarah sier:

  Uff da! Vil anbefale Litteraturvitenskapelig leksikon (blå bok) som forklarer veldig mange av de vanskelige begrepene!

 2. eekageek sier:

  De kommer etterhvert, ordene :D Og DA føler en seg dum når en plutselig i samtale med ikke-litteraturstudenter plutselig innser at en nettopp lirte av seg masse ord som er blitt helt naturlige, men som gjør at samtalepartneren ser ut som et spørsmålstegn.

  Det blir naturlig, med tid og stunder. Det bare virker litt ufattelig i starten.

  (Og fantastisk (barne)litteratur, hurra! Favorittsjangeren min :D Det er fantasy, i bunn og grunn. For å gjøre det enkelt. Som det slett ikke er, egentlig, når man skal skrive masteroppgave om det, og ingen teoretikere er enige om hva sjangeren innebefatter…)

 3. Ida Therese sier:

  Lamatryne!!!^^
  Det går nok bra:) Heia deg!

 4. Juliana sier:

  Hei. Jeg ville bare si at du har skrevet flotte innlegg om mattevansker. Vet ikke helt hvor jeg ligger i den skalaen, men matte har alltid vært slitsomt. Jeg er en rimelig logisk person som ser etter en logikk i det meste, men hodet » stivner» helt når jeg prøver å regne ut tall. Jeg vil så gjerne, men det er akkuratt som å rekke opp til en hylle som er plassert høyere enn deg, det er fysisk( eller i dette tilfellet,mentalt umulig)

  Jeg kan klare å lære meg det meste ( også innen matte), fordi jeg er meget vitebegjærlig og logisk anlagt, men når det kommer til hoderegning, legger jeg meg langflat. Det funker ikke.

  Tenkte jeg bare ville gi deg litt ros. Så takk.

 5. Juliana: Tusen tusen takk for kommentar om dette! Det betyr mye for meg, siden er vanskelig å vite om det jeg har skrevet om temaet faktisk når ut. Det viktigste etter min erfaring er å kreve hjelp og ikke gi seg.

Skriv en kommentar

Elisabeth Iskrem

Ta kontakt? Mail meg på elisabethic@gmail.com

Kategorier: