En annen dag enn ventet

Vi fikk ikke en gang satt oss ned, venninnen min og jeg. I det vi kom inn reiste professor seg og så lurt på oss. Han sa at vi hadde strøket på skriftlig eksamen, og nå skulle han forklare hvorfor. Jeg sa litt kjepphøy at jeg ikke trodde på ham. Han svarte at det måtte jeg. Og så begynte han å slakte arbeidet som vi hadde jobbet med hver dag i 1 måned. Jeg merket hvordan øynene mine fikk problemer med å fokusere, og jeg glemte å puste. Samtidig som han sto der, alltid litt smilende og hakket på det vi hadde skrevet, snudde jeg meg med ryggen til og lot tårene renne. Venninnen min strøk meg på armen, og jeg klarte ikke å tenke.

Veilederen min satt der og sa ingenting. Han så ikke en gang på oss. Rett før jeg løp ut av rommet uten å se på noen av dem, kom jeg på at bare noen uker tidligere hadde jeg og venninnen min spurt ham han trodde vi kom til å bestå på skriftlig eksamen. Han svarte ja, hvis vi bare gjorde de endringene vi hadde snakket om. Vi gjorde det. Trodde vi. Etter at jeg og venninnen hadde grått litt sammen, ringt til kjærester og sendt sms til medstudenter, fått klem av nestemann som skulle inn – kvinnet jeg meg opp til å spørre ham hvorfor han ikke hadde fortalt oss at vi burde endre mer. Vi leverte før fristen og hadde tid til å endre og redigere. Men det gjorde han ikke. Han sa bare at når han fikk oppgaven vår så han at det ikke var bra. Og vi ante ingenting. Jeg spurte om vi kunne klage. Ja, det kan vi. I morgen skal jeg det, og si at veileder ga oss feil håp.

Nå lurer jeg på hvorfor vi i det hele tatt måtte møte opp halv åtte på campus for bare å vite at vi strøk, når vi heller kunne fått beskjed over mail og at vi kunne heller hatt et møte senere. Det hadde spart tid. Vi har begge lest hver dag i over to måneder, og forberedt oss – noe som nå viser seg ikke var nødvendig (men jeg er glad jeg gjorde det). Jeg har så masse filosofi i hodet mitt nå, som jeg ikke får bruk for før etter jul. Vi må konte, og ha filosofi som selvstudium. En ting er sikkert, neste gang velger vi distriktsvarianten, og ikke Tromsøvarianten. Ex.phil. gruppen vår fikk ikke vite før etter fristen for oppmelding til eksamen at man kunne velge den skriftlige avkryssing versjonen, noe som også kan kalles FAIL. Poenget er at vi kunne fått beskjed for lenge siden at vi strøk.

Men hva skjer hvis vi stryker neste gang også? Hvordan skal få tillit til oss selv, når vi ikke kunne stole på veileder engang?

___________________________________________________

Oppdatert 14.53:  Det ser ut til at hvis vi leverer klage, blir ikke grunnlaget for klagen lest. Selve oppgaven vi skrev blir lest av noen som ikke vet hvem vi er, men ikke klagen. Så vi kan stryke en gang til, og det orker vi ikke. Akkurat nå hater jeg Uni. Varmt.

Related Posts with Thumbnails

35 kommentarer | Skriv en kommentar

 1. Trist historie. Skjønner at du tok det veldig tungt. Merkelig at man må møte halv åtte for å få vite at man har strøket. Som regel henges det jo opp lister med resultatene. Er vel denne tromsøvarianten som er litt spesiell. Selv tok jeg «distriktsvarianten» (selvstudiumsvarianten er et litt bedre begrep) i 1997. Da var det ikke noe gruppearbeid, kun forelesning og egenlesning og en skriftlig skoleeksamen til slutt.

 2. Ja, nå kommer jeg til å klage på behandlingen vi fikk – og det har jeg god grunn til. I det minste kunne vi fått en E!

 3. Galithralia sier:

  Synes det der var merkelig faktisk. Utrolig teit av veilederen, det er jo jobben deres og spesielt hvis man har tid å si ifra om at; Vet du dette holder ikke til en ståkarakter så gjør en endring.
  Synes du har et gyldig grunnlag for å klage på karakteren og behandlingen.

  Vi hadde seminarer og to obligatoriske oppgaver å skrive, men hos oss var det sånn at vi måtte bestå multiple choice prøven, maks 3 feil av 10 spørsmål. Og så fikk vi vite den samlede karakteren av faget dvs. de to prøvene og de to oppgavene.
  Håper det går bedre med den andre varianten du skal ha neste semester!
  Stor klem sendes fra meg :)

 4. Thomas sier:

  Dette var noe av det jævligste jeg har hørt. Denne eksamensformen er jo reine torturen. Hvorfor skulle man legge det opp slik med direkte konfrontasjon? Greit med tilbakemelding, men jeg er enig med deg i at selve beskjeden kan man få på e-post og så kan man sette opp et møte når man er klar til å få en konstruktiv tilbakemelding. Stor FAIL til Universitetet i Tromsø på denne! Håper du føler deg bedre nå og at du får sagt fra på klagen.
  Jeg strøk i filosofi to ganger de første årene på universitet, men synes fortsatt at det jeg lærte der var grunnlaget for alt jeg har lært siden:-) Lykke til med å klage og hold hodet høyt! Du er i godt selskap.

 5. Naitzel sier:

  Dette høres horibelt ut! Å få flere måneder med arbeid slaktet på denne måten, like etter den kvasse og direkte beskjeden: «Du har strøket på skriftlig eksamen.» Jeg skjønner godt at du snur deg og gråter noen tårer. Og når det attpåtil ikke er 100% din egen feil, men på grunn av feilinformasjon osv. Hvis klagen ikke tas til etterretning, syns jeg universitetet høres helt umenneskelig ut.

 6. anders sier:

  Det der synes jeg høres helt tullete ut. Virker som det har vært litt komunikasjonssvikt mellom veilder og professer kanskje?

  Ikke et bra møte med universitet dette her. Håper det ordner seg på en eller annen måte. :)

 7. Binka sier:

  Jeg kan nesten ikke tro dette! Aller først kunne jeg nesten ikke tro den varianten av ExPhil som dere har, det høres helt umulig ut. Her har vi seminarer, én seminaroppgave og flervalgsprøve. Selv strøk jeg på flervalgsprøven med én for mye feil til å bestå, og skal ta den på nytt etter nyttår. Jeg tror ikke vi er alene om å tråkke litt skeivt det første året på universitetet. Det er så utrolig mye å lese – og hvordan skal man egentlig lære seg disse tingene? Alt skal gjøres på nye, uvante måter.

  Men det høres skikkelig merkelig ut at dere ikke besto etter å ha lagt så mye arbeid ned i det. Og den måten dere fikk vite det på! Det er skikkelig uproft. Det må ha vært en utrolig skuffelse, og jeg er lei meg på deres vegne! Dere har i hvert fall rettferdigheten på deres side. Synd at det gikk slik. Håper det ordner seg til slutt.

 8. Silje sier:

  Det går bra. *trøste* Jeg strøk også på første eksamen på uni. Og det er et slag i tryne i begynnelsen, så går det over! Neste eksamen så går det mye bedre!

 9. Det jeg lurer på nå, siden jeg konter, må jeg skrive oppgaven på nytt OG ha en muntlig en, eller tar jeg bare den distriktsvarianten + en muntlig høring? Jeg blir gal av forvirring.

 10. ziarah sier:

  Snakk med en studiekonsulent, forklar HELE greia. Si at du ønsker å klage, på karakteren OG på veilederen. To klager. Så får han i det minste tilbakemelding på at han har gjort en dårlig jobb!

  I utgangspunktet skal man jo forsvare oppgaven på muntlig eksamen. Han skulle i det minste ha gitt dere anledning til å gjøre det. Svare på kritiske spørsmål, forklare at dere hadde endret det dere hadde fått tilbakemelding om at måtte endres, etc. Og så den HOVNE holdninga! Merka at jeg ble litt sint mens jeg leste. GRR.

 11. Oppdatering kommer i morgen når vi har vært på kontoret og klaget. Håper en ny mulighet kommer ruslende.

 12. Kristine sier:

  Au, no fekk plutseleg den litte twittersamtalen vår ei anna meining. Dette var jo faktisk mildt sagt drittkjipt! Men det ordner seg nok, skal du sjå :) Det ordner seg nemlig ALLTID for snille jenter :)

  Men gi veiledaren eit lite helvete!

  (Lukke til!)

 13. Kristine: Et helvete skal skapes, men som du vet, vi snille jenter gjør slikt på en subtil «nå får du dårlig samvittighet» måte. *fight*

 14. Runa sier:

  Da jeg tok eksamen i Ex.Phil for tre år siden var det 3-4 obligatoriske øvinger, pluss en skriftlig eksamen. Jeg har fortsatt kompendiet (et slags sammendrag av pensum, i tillegg til mer eller mindre nyttig informasjon om hva man kan, burde og må fokusere på). Jeg vet ikke hvor nyttig det vil være for deg, men jeg kan godt sende deg kompendiet hvis du vil ha det :)

 15. Runa: Kan jeg komme tilbake til deg om det etter nyttår? For deler av meg roper JA! men jeg må høre med veileder i morgen om hva som skal være neste steg.Men jeg er veldig glad for forslaget ditt! <3 :)

 16. Ithil sier:

  Makan! Det går ikka an å være veileder og ikke gjøre jobben sin! Utrolig kjipt at det gikk ut over deg og venninna di, men jeg håper det ordner seg på et vis.

  Cookieklem.

 17. Kristine sier:

  Dårlig samvit er det mest effektive våpenet som finns :D

 18. Runa sier:

  Elisabeth: japp, bare send en mail til adressen jeg la igjen nå :)

 19. Runa: Adressen din er lagret:) *takk!!*

 20. Monica sier:

  Oy…. Så fælt! Og spesielt når veileder ga dere håp. Skikkelig skikkelig surt.
  Var det mange som fikk negativt svart?

  Håper det blir litt lystigere framover for deg..

 21. Monica: Jeg har fått vite at i hvert fall to andre også strøk, en mager trøst.

 22. Kjemiker sier:

  Isj isj.. sånt er surt. Det kan høres ut som en studieveileder er tingen. En som kan reglene, og vet om/på hva/hvordan du kan klage. Siden en F ikke kan vippes nedover har du strengt tatt ingenting å tape på å klage. (men om begrunnelsen fra veileder (sensor??) var god, kan det være nyttesløst. Men uansett, LYKKE TIL! :)

  Hilsen en som har klaga, og vunnet

 23. kamikaze sier:

  Usj, for en møkkaopplevelse!

  Med bakgrunn som universitetslærer må jeg nok si at hvis oppgaven faktisk ikke er god nok, så er det usannsynlig at du får den godkjent, MEN du bør absolutt klage på veileder. Delvis får det deg til å se bedre ut i sluttenden, og dessuten burde det føre til at du får en annen veileder neste gang – en du kan stole litt mer på, kanskje?

  Og du kan da prøve å klage på karakteren også – det kan jo hende at dere har fått for streng evaluering, at dere ligger på kanten eller at dere får litt sympati å gå på pga lærerens glipp.

  Det finnes kanskje ikke noen klare rutiner på hvordan man klager på veilederen, men det betyr ikke at dere ikke kan klage. Ta kontakt med studieveileder, kursets foreleser eller en annen ansatt som dere føler dere kan stole på.

  Lykke til!

 24. Først må jeg bare si at responsen på dette innlegget har vært over all forventing, og jeg er så utrolig glad for at dere kommer med deres forslag og sympati. Jeg er veldig glad i dere alle akkurat nå.

  Angående siste to kommentarene:
  Ja, planen i morgen er at jeg og min venninne trapper opp til studieveileder for Filosofi, og prater med ham, forteller situasjonen og så skriver vi en klage på veileder/karakteren. En F betyr jo at vi ikke har noe som helst PEILING på hva vi skriver om, noe jeg VET at vi hadde litt av. Ja, jeg kan se noen av poengene professor/sensor la fram, men vi hadde faktisk lagt arbeid i det, og kunne godt fått en E. Det er det vi skal klage på. I det minste har vi gjort det, og om den ikke blir godkjent så tar vi eksamenen omatt.

  Men en ting er sikkert, er det noe jeg og mine medstudenter har erfart med UiT er at info variere fra lærer til lærer, og de bryr seg ikke så ofte heller om den kommer litt ubeleilig.

  Kamikaze: Ja du har noen meget gode poenger. Dessuten vet jeg ikke om jeg vil klare å møte professoren igjen uten å få tårer i øynene, og det er ikke bra, syns jeg.

 25. Kjemiker sier:

  du får bare stå på, det løser seg nok:)

 26. Galithralia sier:

  Er du seriøs? de kommer ikke til å lese klagen en gang? Gud så teit! Man burde lese klagen, teite folk!

 27. kamikaze sier:

  Ja, prøv å få en annen veileder/professor neste gang (jeg forstod ikke om disse var to forskjellige personer?) og forsøk å få fram at dere jobber hardt og virkelig var villige til å forbedre oppgaven men at veileder forledet dere til å tro at dere var ferdige, selv om det fantes tid igjen. De fleste akademikere går rundt med en hemmelig skrekk i magen for å havne i denne typen situasjoner, så jeg håper og tror at dere vil møte forståelse hvis dere snakker med en normal person!

 28. Kamikaze: Vi hadde to lærere i filosofi, den ene var veileder den andre professor (som da ble sensor). Da kan du banne på at jeg skal gjøre det! Hvis det er det de frykter skal han få det. Vet du om hva som skjer hvis vi får klagen gjennom og får E? Jeg går utifra at da må vi ta den muntlige delen igjen over nyttår. Hvis det skjer, håper jeg at det er mulig å ha den foran noen andre enn de som vi hadde i går – for det hadde bare vært salt i såret.

 29. Runa sier:

  Som Kamikaze sier, så finnes det to typer klager på universitetet. Den ene er klage på sensur (altså karakter), den andre er klage på gjennomføring av eksamen.

  Hvis du klager på karakter vil eksamensoppgaven din bli vurdert av en annen lærer og du vil bli gitt en ny karakter. Her kan du gjøre det dårligere eller bedre enn det resultatet du først fikk.

  Hvis du klager på karakteren du nå fikk (F) og så består eksamen (E eller bedre), så vil den beste karakteren bli stående. Det vil si at du har bestått, du er ferdig, du trenger ikke ta den på nytt etter jul :)

 30. Thlom sier:

  Det er en del av universitetsopplevelsen å stryke på ex.phil! Jeg gjorde det selv, riktignok på en streit tretimers skriftligeksamen, men jeg strøk nå okke som. Prøvd igjen neste semester og fikk en E eller D (husker ikke lenger). Og nå er all ting glemt. :-)

 31. Thlom: Jau, det er nok en del av livet, og jeg akter å klare meg fint til neste år :)

 32. eekageek sier:

  Grr! Den veilederen hørtes helt idiot ut. Stakkar dere :( Sånn skal ikke universitetet oppleves, spesielt ikke for ferske studenter. Håper klagen får medhør, og at dere evnt får bedre karakter!

  Utrolig pussig eksamensform dere har forøvrig. Vi hadde tre obligatoriske oppgaver (som vi kunne skrive alene eller i gruppe) som måtte bestås for å kunne gå opp til skriftlig eksamen. Ikke no muntlig vås. Jeg hater muntlig eksamen. Usj.

 33. Eivind M. sier:

  Trist å høre. Det er alltid vondt å få beskjed om at man ikke kan ting så godt som man trodde – uansett hvor godt man trodde man kunne noe. Og måten de gjorde det på var jo heller ikke spesielt behagelig..

  Lykke til!

 34. Tonje H sier:

  huff, død over alle arrogante og selvopptatte professorer. Æsj. Har nok av dem her i Trondheim også ja!

 35. […] jeg og Elizabeth M måtte stå og høre på den grundige forklaringen på hvorfor vi strøk og jeg knakk sammen i gråt? Elizabeth M flyttet fra Tromsø som følge av dette, og jeg prøvde meg en gang til uten bedre […]

Skriv en kommentar

Elisabeth Iskrem

Ta kontakt? Mail meg på elisabethic@gmail.com

Kategorier: