En students hverdag med Kindle

Kindle er en E-bok. Vet ikke hva det er? For å si det enklest mulig er det Amazon.com sin elektroniske bokhylle. En slags bok-USB med tilgang til Amazon sine bøker som lastes ned i løpet av 60 sekunder eller før. Bare dette var nok til at jeg gikk i bibliofil hyllen og så for meg en helt ny og varierende arbeidsmiljø som framtidig bibliotekar (og det mener jeg i aller beste mening). Prisen er ganske stiv, 259 dollar pluss moms/takt etc. Jeg var heldig og fant en auksjon på nett hvor en person hadde fått to stykker pga en familie misforståelse. I stedet for å betale 2300 pluss pluss, ble det 1700. Glede opp i mente åssåvidere.

En av grunnene til at Kindle’en appellerte til meg var at jeg er en av dem som liker best å lese bøker på Engelsk. Den andre var miljøvennlig med tanke på papir, jeg slapp å kjøpe for mange bøker som tar for masse plass når jeg så skal flytte igjen – og: den er så fin å se på. Det endte med at Kindle’en også har blitt en liten «du skal gifte deg!» gave fra mine foreldre. Men la oss nå gå rett på selve gjennomgangen! Så skal du slippe å lese dette her!

IMG_6609

Jeg fikk den på mandag. I to dager har jeg virret rundt på Universitet og «prøvd» ut forskjellige situasjoner hvor jeg finner ut at jeg vil drikke kaffe, og da må man ha lesestoff. Jeg har nå sittet i kantinen, utenfor bokhandelen, på biblioteket, ute på en benk og på buss til/fra skolen. Så langt (husk to dager) er jeg strålende fornøyd. Igjen fordi jeg kun leser engelske bøker og har brukt Amazon.com lenge. Det første jeg tenkte når jeg slo den på (det var magisk, sier jeg, MAGISK!) var at det føltes som å lese en usynlig bok. Teksten var som på en plate foran meg, men boken rundt var usynlig. Er usynlig. Øynene mine har det bra. Jeg er ganske nærsynt og er redd jeg blir blind snart, så å kjenne at øynene mine ikke gikk inn i «mac modus» var fryd og gammen. Eboken passer perfekt i hendene mine, tomlene hviler på «Next page» og «Prev Page» naturlig, og når jeg først leser så glemmer jeg at det er en elektronisk dingseboms jeg holder. Den er lett som en 200 siders pocket.

Når jeg skal kjøpe bøker går jeg via menyen inn på «Kindle Store» og kan søke etter det jeg er interessert i (jeg liker tastaturet). Men jeg trenger ikke å kjøpe den med en gang, nemlig, jeg kan velge å laste ned et lite utdrag gratis først, og så bestemme meg om jeg vil kjøpe. Dette syntes jeg er helt fantastisk. Min første bok ble en av de mange bøkene som har tynt Jane Austen for alt hun er verdt (temaet er Jane, men handlingen er noe heeeeelt annet). Den leste jeg ferdig i går, og vet nå at det bør finnes grenser for å fortelle om livet til Mr. Darcy som vampyr. Ugh. Etterpå kjøpte jeg en en annen bok (se bilde under), som for øyeblikket gjør meg ganske lykkelig.

IMG_6612IMG_6613

Det er veldig fint å endelig ha plass i sekken min. Vanligvis blir sekken min ubehagelig tung, men nå har ryggen min det bra igjen. Det er likevel viktig å passe på at den ikke blir skadet, så snart går jeg til innkjøp av et bedre cover til herligheten. Fordi jeg ønsket å få tilgang til flere bøker enn de som er tilgjengelig i Europa, har jeg gått en omvei med adresse i USA.

For meg er leseropplevelsen viktig, og det er helt tydelig for meg at jeg kommer å ha denne i flere år, selv om det kommer nye ebok-lesere. Jeg vil bare lese, og da trenger jeg ikke farger, touch screen eller noe annet. Dette funker for meg.

IMG_6616Og hver gang jeg slår den av kommer slike fine pausebilder!

Related Posts with Thumbnails

14 kommentarer | Skriv en kommentar

 1. Carmelita sier:

  Genialt! Bare et bittelite problem. Føler du ikke at du går glipp av den gleden av å holde en ordnetlig bok? Kjenne tyngden, lukta og papiret i seg selv?

 2. Carmelita: Jeg kommer aldri i verden til å gi opp å kjøpe vanlige bøker. Det klarer jeg ikke å slutte med. Noen bøker bare må man ha i bokhyllen, noen andre kan være greit å ha på Kindle:)

 3. anantharika sier:

  Interessant :) Er selv skeptisk til greia, jeg liker boka og arkene og lukta og… den opplevelsen. Men kunne tenkt meg å forsøke. Vil likevel vente noen år og se hvordan det utvikler seg. :)

 4. Naitzel sier:

  Svært god anmeldelse! Mye bedre enn alle de jeg har lest hos nettavisene og andre IT-steder.

  Det slår meg at den er større, men finere enn jeg trodde. Jeg er enig i de øvre kommentarene om selve følelsen av å holde en bok, men personlig tror jeg jeg kunne vent meg til å ha en slik en.

  Men jeg er ikke så glad i å lese bøker på engelsk. Syns det er så slitsomt, ettersom jeg bruker ekstremt lang tid på å lese, og egentlig gjør det ganske sjelden. Jeg kan noen ganger bruke et halvt år på en bok på 500 sider, og da leser jeg ikke noe annet attåt. Dette er fordi jeg leser svært grundig, nærmest studerer teksten og leser de fleste setningene to ganger.

  Da blir også flere tusenlapper for lesestoff en dyr investering. Jeg tror jeg hopper over denne duppeditten :)

 5. Milla sier:

  Tusen takk for fin anmeldelse! Nå fikk sannelig jeg også lyst på en slik dippedutt.
  Spørsmål til deg, hvis du skulle finne det i ditt hjerte å svare: Jeg har mye universitetspensum på pdf-filer og som jeg bruker masse blekk og papir på å skrive ut (fordi det er så slitsomt å lese lange tekster på dataskjermen). Er Kindle egnet til å lese slike på? Og går det an å legge inn egne notater, eller for eksempel highlighte deler av teksten?
  Og og – hvor mange bøker kan du ha liggende inne i den samtidig?
  :)

 6. Naitzel: Skjønner skepsisen din. Det blir nemlig mye smak og behag. Siden jeg nevner i innlegget at engelsk er det jeg leser mest, så passer den utmerket for meg. Og jeg leser ganske for også=)

  Milla: Jeg må jo svare på fine spørsmål! Kindle er absolutt egnet for å ha PDF filer på seg, men da er det egentlig den ANDRE Kindle’en du burde ha, Kindle DX (den er større og bedre tilpasset for å ha PFD filer. Den jeg har kan selvfølgelig ha pdf filer, noe jeg ikke har prøvd enda, men jeg vet at det skal virke. Det man gjør da er å sende filene til den eposten som man får fra kindle og filene skal bli overført til duppedingsen. Når det gjelder notater det veldig enkelt å legge inn egne stikkord OG highlighte. Man bruker den lille rulleknappen/trackpadden, og trykker den enten 1 eller 2 ganger (1 gang; markere tekst, da blir det en grå skygge over teksten din, 2 gang; du kan begynne å skrive inn noe, og dette blir markert med tall-fotnoter). Alle disse notatene og highlightsene havner i Biblioteket ditt, Home, i en fin liten mappe som heter My Clippings. Går man inn der får man se fra hvilken bok man har notert fra, årstall og siden den er på i Kindle’en. Alle disse notatene blir lagret på din kontoserver i USA, noe ikke alle liker. Jeg er litt care. Håper du fikk svar, og at du kanskje finner ut om du vil ha en. Men du kan ikke kjøpe Kindle DX enda, den venter på å bli lansert internasjonalt.
  :)

 7. Galithralia sier:

  Som andre har nevnt så elsker jeg lukten av bøker og faktik berøre papiret etc.

  Men som jeg har sagt til deg tidligere; eg kommer og kidnapper den muhahaha! :P den virker jo helt fantastisk :D

 8. Gabby: Catch me if you can!

 9. Runa sier:

  Hm.. den kan huske hvilken side du sist var på, right (f.eks at da du sluttet å lese i går kveld var du kommet til side 42)?

 10. Runa: Ja, den har en automatisk minne som gjør at den husker hvor jeg er hen i alle bøkene jeg holder på lese, til og med side 42!:D

 11. Binka sier:

  Superfin duppedings! Denne har jeg også lyst på. Men jeg liker best å lese på norsk, og det er vel ikke slik at så mange norske bøker har kommet i det e-bok-formatet? Eller?

 12. Binka: Dessverre har ikke Amazon noen norske bøker enda, så da er nok ikke Kindle helt for deg tror jeg. Men det finnes flere andre eboklesere som har norske bøker, men da anbefaler jeg en tur innom herr Newt sin blog for bedre viten:D

 13. Monica sier:

  Jeg husker jeg leste om Kindle i Aftenposten Innsikt for en tid tilbake.JEg ble heeeelt forelska! Men så er jeg jo også en gadgedfreak da, hehe….=)
  Ønsker meg en sånn jeg å, men det er så mye jeg ønsker meg nå, og ikke har vi penger, så det får bli enda ett punkt på lista mi…. =)

 14. Fru Jones sier:

  Ååå, sånn vil jeg ha! Herlig! Gleder meg til å få se den på ordentlig! :)

Skriv en kommentar

Elisabeth Iskrem

Ta kontakt? Mail meg på elisabethic@gmail.com

Kategorier: